Gå til innhold

Har kirken mistet sin hukommelse?

image 

ISBN: 9788253033150

Utgivelsesår: 2010

Utgiver: PAX

Pris: 299,-

KJØP BOKEN

Den norske kirke trenger fornyelse. Fortsatt har kirken et høyt medlemstall, men de fleste er passive, og svært få går regelmessig i kirken. Mange føler seg fortsatt knyttet til kirken, i alle fall ved livets store hendelser. Men burde ikke større deler av kirkelivet kunne engasjere flere, også dem som nå søker tilflukt i ulike former for nyreligiøsitet? 

Karl Gervin, seniorprest i Oslo domkirke, mener det. Han tror en viktig grunn er at kirken har mistet sin hukommelse, sin tilknytning til vår rike kristne arv, til kirkens brede tradisjon. Den norske kirke legger så stor vekt på å være folkelig at den oppleves som utvannet og likegyldig. Folk føler ikke lenger at de har vært med på noe stort, vakkert og hellig når de har vært til gudstjeneste. Kan de hende de savner mer skjønnhet i kirkerommet, høytideligere ritualer og helgenenes forbilder? Savner de et kvinnelig nærvær ved Jomfru Maria, en plass for engler, mystikk og meditasjon? Og – ønsker de seg mindre hverdagslige prekener og en mer utfordrende kirke?

Andre omtaler:

Innledning:

Den norske kirke er et resultat av reformasjonen på 1500-tallet. Det var nødvendig å restaurere den store katolske kirke, som hadde fått et så rikt interiør at det ikke var lett å se det vesentlige. Reformatorene ville gjerne reparere hele kirken, men sterke motkrefter avviste prosjektet, som derfor ble et slags tilbygg. Når det skulle fylles, ble dette et ganske strengt og nokså nakent rom, for noe skulle holdes utenfor.

Jeg mener det ikke er så vanskelig å se at store reformer måtte til i kirken på 1500-tallet, men både tendensen i dem og utviklingen senere har gjort dagens lutherske kirke i Norge ganske fattig. Vår kirke er sårbar, ikke minst fordi den med reformasjonen mistet så mye av hukommelsen den en gang hadde. Tradisjonen skulle være våre forgjengeres håndsrekning til oss.

Tradisjonens erfaringer skulle være nedfelt i gudstjenesten, for her banker kirkens puls. Men mange gudstjenester i vår kirke er snart møtesteder på linje med andre treffpunkter. Jeg savner sans for kirkerommet som et sted der det hellige er til stede, og for symboler og symbolhandlinger som måter å omgås det hellige på.

De hellige menn og kvinner er stort sett tatt fra oss, og ikke minst Maria skulle gått ved de troendes side. Underveis har englene omgitt menneskene, men vår kirke har langt på vei glemt også de himmelske hærskarer. Det er lite fokus på meditasjon og mystikk som ville gitt troen mer å støtte seg til og styrket bevisstheten om Guds nærvær. Det er ganske store deler av Skriften som i praksis betyr lite for vår kirke. Forholdet mellom tro og tenkning og viten er nærmest et ikke-tema. Klostrene som har båret mye av kirkens lange tradisjon, er også blitt borte.

Det så lenge ut til at sekulariseringen, eller verdsliggjøringen, skulle bli den store utfordringen, og langt på vei har det slått til. Men parallelt har vi fått en oppblomstring av nyreligiøsitet som vår kirke har hatt vanskelig for å møte, og den ville funnet hjelp i kirkens tradisjon. Den lutherske reformasjonen brøt bevisst med store deler av denne tradisjonen, og langtids-hukommelsen ble svekket. Nå har dessuten mange av de profilerte lutherske stemmene forstummet hos oss, og slik har Den norske kirke på et vis også mistet korttidshukommelsen.

Begge deler har etterlatt et vakuum som ofte fylles med ganske hverdagslige og alminnelige ting og gjør vår kirke lite tiltrekkende og stimulerende. Det kan bli skjebnesvangert, for kristendommens plass i Norge er avhengig av hva som skjer i denne kirken nå.

Innhold:

 • Gudstjeneste er kunsten å fly høyt
 • Sent elsker hjertet det øyet ikke ser – om symboler
 • Det hellige vil ikke forsvinne
 • Helgenene – venner og veivisere
 • Sort er jeg, og vakker: Marias mange ansikter
 • Guds engler behøver ikke vinger
 • Å se Gud i alle ting og i seg selv: mystikk og meditasjon
 • På kjempers skuldre: om skrift og tradisjon
 • For at de skal kunne finne: tro og tenkning og viten
 • Å leve nær Gud – arven fra klostrene
 • En litt fattig kirke
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: